Salted Caramel
Dit basisrecept voor salted caramel is ideaal, omdat je er maar vijf
ingrediënten voor nodig hebt. Het belangrijkste waar je op moet letten
bij het maken van salted caramel, is dat je het vuur van je pannetje
niet te hoog zet. Ook al ziet de suiker en nog onschuldig bruin uit, een
licht verbrande salted caramel is onverbiddelijk. Niet lekker en niet
meer te redden. Je kunt de caramel voor twee weken in de koelkast
bewaren en voor het gebruik warm je het even op in de magnetron zodat ze
weer vloeibaar wordt.
100 ml water
90 gr (room)boter (ik gebruik plantaardig ivm lactose intolerantie)
125 ml (lactosevrije) slagroom
1/2 theel. keukenzout
Benodigdheden:
200 gr fijne suiker100 ml water
90 gr (room)boter (ik gebruik plantaardig ivm lactose intolerantie)
125 ml (lactosevrije) slagroom
1/2 theel. keukenzout
Aan de slag:
- Zet een steelpannetje met de suiker en het water op het vuur en verhit op een laag vuur. De suiker moet volledig door het water bedekt zijn. Laat het mengsel verhitten tot het goed begint te brutselen en geleidelijk van kleur verandert. Let op: je moet niet roeren tijdens dit proces. De karamel moet een mooie volle bruine kleur krijgen. Let heel goed op dat het niet te donker wordt, want dan is het al te laat (een verbrande smaak kun je niet meer verbloemen).
- Wanneer je de juiste bruine kleur hebt bereikt, voeg je zo snel mogelijk de boter toe. Het mengsel zal nu gaan bubbelen. Blijf voor ongeveer 1-2 minuten roeren tot de boter volledig opgelost is.
- Voeg voorzichtig de slagroom toe. Let goed op je vingers, want het mengsel gaat knetteren door het toevoegen van een koude vloeistof. Blijf maximaal een minuut roeren totdat dit er goed doorheen gemengd is. Je kunt het vuur uitzetten.
- Haal de karamel van het vuur en voeg het zout naar smaak toe. Laat je salted caramel even afkoelen voor je het gebruikt en bewaar goed afgesloten in de koelkast.
Reacties
Een reactie posten